Yrkeskompetensutbildning (YKB)

Vem ska gå och hur är kursen upplagd?

Yrkeskompetensbevis YKB, är något som krävs av alla busschaufförer som ska köra yrkesmässigt från och med 10 september 2015 och från och med 10 september 2016 för alla lastbilschaufförer som kör yrkesmässigt om som har tagit busskörkort efter september 2008 och lastbil efter september 2009. Har du nyare körkort så kontakta oss så reder vi ut vad som gäller i ditt specifika fall. Det är 5 delmoment som vardera är på 7 timmar som ska vara klara för att man ska få ett yrkeskompetensbevis.

Totalt är det alltså 35 timmar och kursen går därför under namnet YKB35. YKB hos oss bygger på upplevelser! Hos oss är det inte tal om att bara sitta i teorisalar.. Vår anläggning ger istället deltagarna möjlighet att praktiskt testa olika metoder och tekniker för att göra körningen så säker och kostnadseffektiv som möjligt. Upplev, testa och utvärdera. Många intressanta och givande diskussioner utlovas! YKB utbildningar sker löpande hos oss. Ring eller maila för att höra vad som är på gång.

Följande datum planeras YKB 35 våren 2017;

Moment 2 ”Lastsäkring”, tisdag 13 juni

Moment 4 ”Ergonomi och hälsa”, onsdag 14 juni

Moment 5 ”Olyckor och säkerhet”, onsdag 21 juni

Moment 1 ”Sparsam körning”, tisdag 27 juni

Moment 3 ”Lagar och bestämmelser”, onsdag 28 juni

Sidan uppdaterad 170420, 11:00

Fler datum kommer. Hör gärna av er om eventuella önskemål.

Vad händer om man blir stoppad utan ett YKB efter 10 september 2016 som lastbilschaufför eller efter 10 september 2015 som busschaufför?

Vi får den frågan då och då och vi har därför bett om ett svar från Polisen. Det lyder så här:

1. Omedelbart stopp. Polisen förhindrar fortsatt färd. Bussen eller lastbilen får inte flyttas innan ny chaufför anlänt med YKB. Fordonet får dock flyttas av polisman.
2. Böter eller dagsböter för chauffören. D.v.s rapport till åklagare.
3. Böter för arbetsgivaren.
4. Frågan om ev indragning av trafiktillstånd för företaget (arbetsgivaren)kan aktualiseras.
Länk till fakta om YKB: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/Yrkestrafik/